Założycielem brandu jest Zahir Islam, który przyjechał do Polski z Bangladeszu w 2007 r. na studia w Łodzi. Od 2009 r. mieszka w Ostrowie Wielkopolskim, gdzie rozpoczął swój biznes. W maju 2014 roku otworzył pierwszą restaurację Zahir Kebab – franczyza oferowana jest od połowy 2016 r. Dokładne warunki licencji nie są upublicznione. Franczyzobiorcy, którzy zdecydują się otworzyć lokal pod tym szyldem, mogą liczyć przede wszystkim na autorskie i opatentowane na receptury, które gwarantują wyjątkowy smak. Turecki specjał w bangladeskiej wersji wyróżnia się sosami, sposobem przyrządzania mięsa oraz jakością składników.
Pomysł na biznes w branży gastronomicznej wg Zahir Kebab. Franczyza wymaga dbałości o jakość serwowanych dań
Franczyzobiorca musi zadbać o odpowiedni lokal gastronomiczny – sieciowe bary zwykle otwierają się w centrach miast oraz w pobliżu miejsc często uczęszczanych przez studentów. Statystycznie ta właśnie grupa konsumentów najczęściej sięga po szybki posiłek. Budki z kebabem „konkurują” tutaj głównie z pizzą, burgerami i makaronami. Zdaniem Zahira Islama kluczem do sukcesu jest dbałość o najwyższą jakość produktów – tę mają zapewniać polskie mięso i warzywa oraz specjalna mieszanka ziół i przypraw do sosów. Jeśli zdecydujesz się na franczyzę, musisz trzymać się określonych w umowie standardów. Franczyzodawcy przysługują nie tylko pieniądze z tytułu opłat licencyjnych, ale też prawo do dbania o swoją markę.
Pod względem marketingowym można mówić o sporej elastyczności sieci Zahir Kebab. Franczyzy funkcjonują zarówno we własnych lokalach, jak też w galeriach handlowych czy na stacjach benzynowych. W branży gastronomicznej coraz większą rolę odgrywa współpraca z serwisami, które pozwalają zamówić jedzenie przez internet. Jak prezentuje się lista serwowanych potraw? W menu restauracji Zahir Kebab powinny się znaleźć:
- kilka odmian kebabowych rollo;
- kebab w bułce;
- skrzydełka, polędwiczki, nuggetsy z kurczaka;
- krewetki w panierce;
- boxy i talerze z mięsem, frytkami, sosem, surówką i innymi dodatkami;
- sałatki;
- warianty wegetariańskie;
- dania fit.
Od 2014 r. powstało ponad 100 lokali franczyzowych Zahir Kebab
Obecnie sieć składa się ze 116 restauracji w 57 polskich miejscowościach. Najwięcej franczyz Zahir Kebab działa w Łodzi, Poznaniu i Ostrowie Wielkopolskim. Do tego dochodzi współpraca z grupą stacji paliw, która też może się powiększać. Co zrobić, by otworzyć własny biznes pod znaną marką?
Poza lokalem potrzebujesz też personelu i odpowiedniego wyposażenia. Pierwsze szkolenie pracowników może zapewnić franczyzodawca, potem to ty przejmiesz pełną odpowiedzialność za pracowników. Sprzęt, z którego trzeba korzystać w restauracji takiej jak Zahir Kebab, to głównie:
- elektryczny nóż do kebaba;
- frytownica;
- lada sałatkowa;
- opiekacze (do mięsa i pieczywa)
- szafa chłodnicza;
- zamrażarka.
Chce kupić franczyzę Zahir Kebab z kim można się skontaktować się ?